Întregesc seria din această carte foarte interesantă, cu menţiunea că, dacă v-a trezit interesul, este bine s-o citţi în întregime pentru că este mult mai elaborată decât încerc eu s-o fac.
Multă răbdare şi inţelegere pentru lectura ce v-o propun!
"Auzisem ca Republica Populara Chineza nu se poate alimenta, ca este predispusa foametei si ca nu exista suficienta hrana pentru ca oamenii sa atinga înaltimea deplina a vârstei adulte. Pe scurt, ca nu sunt suficiente calorii. Desi China a avut, în decursul ultimilor cincizeci de ani, problemele sale de alimentatie, noi aveam sa aflam ca aceste pareri cu privire la aportul caloric erau cu totul gresite. Stim ca anumiti oameni folosesc caloriile pe care le ingera diferit de alti oameni. Noi spunem adesea „are un metabolism mai activ" sau „e în genele lui". Cunoasteti acest fel de oameni. Sunt cei care manânca tot ce doresc si totusi nu se îngrasa. Si apoi suntem noi toti ceilalti care trebuie sa ne supraveghem aportul caloric - asa gândim noi. Aceasta este o interpretare simplista. In cazul în care nu ne restrictionam aportul caloric, aceia dintre noi care avem o dieta bogata în grasimi, bogata în proteine, retinem pur si simplu mai multe calorii decât avem nevoie. Noi depozitam aceste calorii ca grasimi în organism, fie prin strecurarea acestora între fibrele muschilor nostri (numim aceasta „marmorat" la carnurile animalelor), fie prin depozitarea lor în locuri mai vizibile cum ar fi sezutul, talia, fata sau partea de sus a coapselor. e nevoie doar de o cantitate redusa de calorii care sa fie retinute de corpul nostru pentru a produce modificari semnificative în ce priveste greutatea corporala. De exemplu, daca retinem doar cincizeci de calorii în plus pe zi, aceasta poate duce la un exces ponderal de 5 kg pe an. Poate socotiti ca nu e mult, dar în timp de cinci ani se aduna 25 de kg. In ciuda restrictiilor pe termen scurt ale regimurilor pe care le putem urma, organismul nostru este acela care, prin multiple mecanisme, va alege în cele din urma cât de multe calorii sa preia si ce sa faca cu ele. Incercarea noastra de a limita aportul caloric este de scurta durata si este
imprecisa, fie ca o facem prin limitarea hidratilor de carbon, fie prin limitarea grasimilor. Organismul foloseste un act delicat de echilibrare, printr-o serie de mecanisme complexe atunci când decide cum sa utilizeze caloriile pe care le-a primit. Atunci când ne tratam corect corpul, mâncând alimente corespunzatoare, el stie cum sa repartizeze caloriile, sa le scoata din depozitele de grasimi si sa le foloseasca în functii mai de dorit, cum ar fi sa mentina corpul cald, sa desfasoare metabolismul organismului, sa sustina si sa încurajeze activitatea fizica sau doar sa dispuna ce se face cu un anumit exces. Organismul foloseste multe mecanisme intricate pentru a decide în ce fel sunt folosite caloriile, daca sunt depozitate sau „arse". Folosirea unei diete bogate în proteine si grasimi face ca acele calorii care ar fi fost convertite pentru încalzirea organismului sa fie transformate în forma de depozit – ca grasime în corp (cu exceptia cazului când o restrictie calorica severa produce scaderea în greutate). în schimb, dietele cu aport redus de proteine si grasimi realizeaza „debarasarea" de calorii prin conversia lor în caldura corporala. In cercetare, noi spunem ca a depozita mai multe calorii sub forma de grasimi si a pierde mai putine sub forma de caldura înseamna a fi mai eficient. Pun pariu ca ati dori mai degraba sa fiti un pic mai neeficienti si sa le convertiti mai bine în caldura pentru organism decât în grasime în organism, nu-i asa? Ei bine, se poate realiza acest lucru într-un mod foarte simplu, folosind o dieta redusa în grasimi si proteine. Întelegerea faptului ca dieta poate produce mici modificari în metabolismul caloriilor, ceea ce conduce la mari modificari în greutatea corporala, constituie un concept important si util. Aceasta înseamna ca exista un process ordonat de controlare a greutatii corporale în timp, care are rezultate, spre deosebire de procesul dezordonat care nu îsi îndeplineste misiunea, în cazul dietelor vatamatoare. Aceasta lamureste, de asemenea, frecventele constatari ca persoanele care folosesc diete sarace în proteine si grasimi, alcatuite doar din alimente de origine vegetala, au foarte putine probleme cu greutatea corporala, chiar daca au un aport de acelasi numar de calorii, sau chiar ceva mai multe. Acum stim ca daca folosim o alimentatie cu putine grasimi, putine proteine si bogata în hidrati de carbon complecsi din fructe si legume, aceasta ne va ajuta sa pierdem în greutate. Dar daca vrem sa fim mai mari? Marimea corpului pare a fi o marca de barbatie, curaj si autoritate. Majoritatea oamenilor considera ca pot fi mai voinici si mai puternici daca manânca alimente bogate în proteine de origine animala. Aceasta convingere provine din ideea ca a consuma proteine (carne) este necesar pentru a avea forta fizica. A fost o idee larg împartasita de oameni o lunga perioada de timp. Alimentele de origine animala au mai multe proteine si aceste proteine sunt considerate a fi de „calitate mai buna". Exista totusi o problema în ce priveste ideea ca, daca manânci alimente de origine animala, aceasta este o cale buna de a deveni mai corpolent. Oamenii care consuma cele mai multe proteine de origine animala au cele mai multe boli de inima, cele mai multe cancere si diabet. în Studiul China, de exemplu, consumul de proteine animale a fost asociat cu oameni mai înalti si mai grei1, dar a fost asociat si cu niveluri mai înalte ale colesterolului total si a colesterolului rau. Mai mult, greutatea corporala, asociata cu aportul de proteine animale a fost asociata cu mai mult cancer si mai multa boala coronariana. Se pare ca a fi mai dezvoltat, dând astfel impresia ca îti merge mai bine, aduce dupa sine si un cost mai mare. Totusi, este oare posibil sa ajungem la potentialul de crestere deplin, dar în acelasi timp sa minimalizam riscurile de boala? Marimea corpului este legata de proteine în general si atât proteinele de origine animala, cât si cele de origine vegetala sunt eficiente în acest scop! Aceasta înseamna ca oamenii pot atinge potentialul lor genetic în ce priveste dezvoltare si marimea corpului folosind o dieta de origine vegetala. Atunci de ce oamenii din tarile în curs de dezvoltare, care consuma putine alimente de origine animala sau aproape deloc, sunt mai mici decât oamenii din Vest? Aceasta se întâmpla deoarece dietele pe baza de plante din zonele sarace ale lumii nu ofera suficienta varietate, sunt necorespunzatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ si sunt asociate cu conditii de sanatate publica deficitare, în care bolile la copii sunt des întâlnite. În aceste conditii, cresterea este împiedicata, iar oamenii nu ating potentialul lor genetic în ceea ce priveste dimensiunea corpului ca adult. In Studiul China o înaltime si greutate corporala mica în perioada de adult au fost puternic associate cu zonele cu rate mari ale mortalitatii prin tuberculozain, boli parazitare, pneumonie , „obstructie intestinala" si boli digestive. Aceste descoperiri sustin ideea ca statura corporala poate fi atinsa folosind o dieta saraca în grasimi, de origine vegetala, conditiile de sanatate publica trebuind sa poata controla eficient bolile saraciei. în aceste conditii, bolile afluentei (boala de inima, cancerele, diabetul, etc.) ajung în acelasi timp sa fie minime. Aceeasi alimentatie saraca în proteine si grasimi de origine animala ajuta la prevenirea obezitatii si, de asemenea, permite oamenilor sa atinga potentialul lor deplin de crestere, în timp ce lucreaza si alte minuni: regularizeaza colesterolul sanguin, reduce boala de inima si numeroase forme de cancer. Care sunt sansele ca toate aceste asocieri (si multe altele) ce sunt în favoarea unei alimentatii de origine vegetala, sa fie datorate unei pure întâmplari? Extrem de mici, asta ca sa ne exprimam în termenii cei mai indulgenti. Un numar atât de mare de dovezi relevante prin atât de multe asocieri constituie un lucru rar în cercetarea stiintifica. Aceasta conduce catre un nou punct de vedere în lume, catre o noua paradigma. Redefineste status-quo-ul, promite noi beneficii pentru
sanatate si solicita atentia noastra. La începutul carierei mele m-am concentrat asupra proceselor biochimice în cazul cancerului de ficat. Descoperirea a fost: cazeina, si probabil toate proteinele animale, ar putea fi substantele cu cel mai relevant efect cancerigen din cele pe care le consumam. Modificarea cantitatii de cazeina din dieta are puterea de a pomi si stopa dezvoltarea cancerului si de a controla efectele producatoare de cancer ale aflatoxinei, un carcinogen foarte puternic din clasa IA; Asadar eu am privit cu multa speranta catre Studiul China pentru a obtine dovezi în ce priveste cancerul de ficat la oameni." Rata cancerului de ficat este foarte mare în China rurala, chiar din cale afara de mare în anumite zone. De ce acest lucru? Principalul vinovat parea a fi infectia cu virusul hepatitei B (HBV). Pe lânga virusul acesta ca si cauza pentru cancerul de ficat din China, se pare ca si alimentatia joaca un rol central. Cum de stim acest lucru? Nivelurile de colesterol au constituit indicatorul principal. Cancerul de ficat este puternic asociat cu niveluri ridicate ale colesterolului sanguine si noi stim deja ca alimentele de origine animala sunt responsabile pentru cresterea colesterolului, o realitate care, desi e în stare sa salveze vieti, nu a fost spusa publicului. In cele din urma a fost o suita întreaga de dovezi si fapte care a condus la ideea ca arma noastra cea mai importanta împotriva cancerului este hrana pe care o mâncam în fiecare zi. Oamenii infectati cronic cu virusul hepatitei B aveau si un mare risc de a face cancer de ficat. Însa descoperirile noastre au aratat ca cei care erau infectati cu HBV si care consumau în acelasi timp mai multe alimente de origine animala, aveau niveluri mai mari de colesterol sanguine si mai mult cancer de ficat decât cei infectati cu HBV, dar care nu consumau alimente de origine animala. Alimentele de origine vegetala sunt asociate cu niveluri mai joase ale colesterolului sanguin; alimentele de origine animala sunt asociate cu niveluri mai ridicate ale colesterolului sanguin. Alimentele de origine animala sunt asociate cu rate mai mari ale cancerului de sân; alimentele de origine vegetala sunt asociate cu rate mai mici ale acestuia. Fibrele si antioxidantii din plante sunt asociati cu un risc mai scazut pentru cancerele tubului digestiv. Dietele pe baza de plante si un stil de viata activ au ca rezultat o greutate sanatoasa, oamenii putând în acelasi timp sa fie bine dezvoltati si puternici. Toate componentele din mâncare lucreaza împreuna pentru a crea fie sanatatea, fie boala.
Rezultatele studiului, împreuna cu muntele de dovezi dincercetare, unele ale mele, altele ale altor cercetatori, m- au convins sa îmi schimb cu totul stilul de viata alimentar. Cu cincisprezece ani în urma am încetat sa manânc carne, si de asemenea în ultimii sase-opt ani, am încetat sa mai manânc aproape orice fel de alimente de origine animala, inclusive produse lactate, exceptie facând doar foarte rare ocazii. Colesterolul meu a scazut, chiar daca am îmbatrânit; din punct de vedere fizic sunt mult mai bine acum decât la douazeci si cinci de ani; si am cu 20 kg mai putin decât aveam la treizeci de ani. Acum am greutatea ideala pentru înaltimea mea. Si familia mea a adoptat aceasta alimentatie, multumita în mare parte sotiei mele Karen care a reusit sa creeze un stil alimentar cu totul nou, atragator, gustos si sanatos. Toate aceste lucruri le-am facut din motive de sanatate, rezultatele cercetarilor fiind cele care mi-au spus sa ma trezesc. De la un baietandru care bea cel putin 2 litri de lapte pe zi, iar mai apoi un tânar intelectual care îsi batea joc de vegetarieni, am facut o cotitura neobisnuita în viata mea.
Totusi nu doar cercetarile mele mi-au schimbat viata. Dea lungul anilor am patruns mult dincolo de cercetarile noastre ca sa vad ce au descoperit alti cercetatori cu privire la dieta si sanatate. Pe masura ce cercetarile noastre s-au extins de la specific la general, tabloul a continuat sa se largeasca. Acum putem privi la lucrarile altor oameni de stiinta, plasând descoperirile mele într-un context mai larg. Si dupa cum veti vedea, ce constatam este de-a dreptul uluitor.
Mâncam ospatându-ne ca niste regi si regine in toate zilele saptamânii si asta ne ucide. Probabil cunoasteti oameni care sufera de boli de inima, cancer, accidente vasculare cerebrale, boala Alzheimer, obezitate sau diabet. Exista în mare parte riscul ca si tu sa suferi de una din aceste probleme sau familia ta sa fie afectata de una din ele. Asa cum am vazut, aceste boli sunt relativ necunoscute în culturile traditionale, care supravietuiesc în principal datorita alimentelor de origine vegetala, cum este cazul în China rurala. însa aceste probleme apar atunci când o cultura traditionala începe sa acumuleze bogatii si începe sa manânce din ce în ce mai multa carne, produse lactate si produse rafinate din plante (cum ar fi biscuiti, piscoturi, prajituri si bauturi carbogazoase). Trebuie sa stiti ca nu exista o alimentatie speciala pentru cancer si una diferita de aceasta, tot speciala, pentru bolile de inima. Dovezile adunate acum de la cercetatori din întreaga lume arata ca aceeasi alimentatie care este buna pentru prevenirea cancerului este buna si pentru prevenirea bolii de inima, ca si a obezitatii, a diabetului, a cataractelor, a degenerescentei maculare, a bolii Alzheimer, a disfunctiei cognitive, a sclerozei multiple, a osteoporozei si a altor boli.
Mai mult decât atât, de aceasta alimentatie poate beneficia oricine, indiferent care îi sunt genele sau predispozitiile personale. Toate aceste boli, ca si altele, au aceeasi cauza: o alimentatie nesanatoasa, foarte toxica si un stil de viata care se caracterizeaza printr-un exces al factorilor declansatori de boala si o deficienta a factorilor promotori ai sanatatii.
Solutia pentru a slabi este alimentatia in totalitate vegetariana, cu alimente integrale, asociata cu o cantitate rezonabila de miscare fizica. Este o schimbare a stilului de viata pe termen lung sin u o incecare de carpire rapida printr-o ciudatenie. Aceasta solutie ofera o pierdere in greutatea corporala constanta, concomitent cu reducerea riscului de a face boli cornice.
Solutia pentru a slabi este alimentatia in totalitate vegetariana, cu alimente integrale, asociata cu o cantitate rezonabila de miscare libera. Aceasta solutie ofera o pierdere in greutate constanta, concomitant cu reducerea riscului de a face boli cornice.
Rezolvarea acestei probleme nu necesita nici trucuri magice, nici eculatii complexe care sa cuprinda analiza grupelor de sange sau cantarirea amanuntita a hidratilor de carbon ingerati,si nici procese de constiinta, incercati sa observati cine subtirel si cine nu este. Sau luati in atentie descoperirile unui numar impresionant de studii de cercetare, mai vaste sau mai de avergura, care dovedesc iar si iar ca vegetarienii si veganii sunt mai slabi decat cei care consuma carne.
Intr-un anumit studiu, s-a cerut unor subiecti supraponderali sa manance cat de mult voiau alimenetele care erau, in cea mai mare parte, cu continut redus de grasimi, alimente integrale de origine vegetala. In trei saptamani aceste personae au slabit in medie 9kg.
Toate aceste rezultate arata ca adoptarea unei alimentatii in totalitate vegetariana cu alimente integrale va va ajuta sa pierdeti in greutate, si mai mult decat atat, acest lucru se va intampla repede. Singura problema este cat de mult puteti sa pierdeti in greutate. In majoritatea acestor studii, persoanele care au pierdut cel mai mult au fost cele care la inceput au avut cel mai mare exces de greutate. Dupa pierderea initiala in greutate, greutatea poate fi mentinuta prin respectarea dietei initiale.
Unii oameni, desi sunt vegetarieni nu slabesc. Sunt cateva motive pentru aceasta, in primul rand, sic el mai important, a slabi folosind o dieta vegetariana nu se poate produce daca persoana respectiva consuma prea multi hidrati de carbon rafinati. Dulciurile, prajiturile, produsele de patisserie si pastele fainoase nu pot duce la slabire. Aceste alimente sunt foarte concentrate in zaharuri si amidonuri care se digera repede,iar produsele de patisserie, prajiturile, placintele au adesea un continut foarte mare de grasimi. Aceste alimente nenaturale, inalt procesate, nu fac parte din dieta vegetariana care poate reduce greutatea corporala si promova sanatatea. Acesta este unul din motivele principale pentru care ma refer de obicei la alimentatia optima folosind expresia alimentatie in totalitate vegetariana cu alimente integrale.
Observati ca o dieta strict vegetariana nu inseamna neaparat acelasi lucru cu o dieta cu alimente integrale, de origine vegetala. Unii oameni devin vegetarieni doar pentru a inlocui carnea cu produsele lactate, grasimile adaugate si hidrati de carbon rafinati, paste fainoase din cereale rafinate, dulciuri si prajituri, placinte. Eu ii numesc pe acesti oameni vegetarieni „junk- food” deoacere ei nu consuma alimentie nutritiva.
Al doile motiv pentru care nu are loc scaderea in greutate este pentru ca persoana respectiva nu face deloc miscare fizica. Miscarea fizica fectuata intr-o proportie rezonabila, in mod regulat, poate duce la rezultate bune.
In al treilea rand, anumit oameni au o predispozitie mostenita din familie de a avea corpuri supraponderale si aceasta face ca provocarea lor sa fie mai dificila. Daca te incadrezi aici, pot sa-ti spun ca trebuie sa fii foarte riguros in ce priveste alimentatia si miscarea fizica.
Mai intai de toate, inlatura complet ideea de a tot numara caloriile ingerate, poti manca cat poti tu si totusi sa nu te ingrasi, atata timp cat mananci hrana corespunzatoare.
In al doilea rand, nu te gandi ca trebuie sa faci sacrificii, sa renunti la lucruri gustoase."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu